Sådan undgår I, at jeres landbrugsmaskiner er skyld i trafikulykker
Sommeren er over os, hvilket betyder, at vinterafgrøderne snart er klar til at blive høstet. Det betyder samtidig, at mange trafikanter i de kommende måneder kommer til at skulle forholde sig til brede traktorer og mejetærskere, som kører langsommere end den øvrige trafik. Og det kan hurtigt skabe livsfarlige situationer.
”Vi ser desværre en tendens til, at der hvert år sker mange alvorlige trafikulykker, hvor en landbrugsmaskine er indblandet. Selvom ulykkerne kun udgør en mindre procentdel af alle personskader i trafikken, er antallet af dræbte næsten dobbelt så høj, som det er for trafikulykker mellem personbiler,” udtaler forsikringsmægler med speciale i landbrugsforsikringer,” siger forsikringsmægler med speciale i landbrugsforsikringer Peter Skov Østergaard.
Traktorens lave fart overrasker, og derfor opstår ulykken ud af det blå
En rundspørge foretaget af Havarikommissionen for Vejtrafikulykker blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere viser, at halvdelen fejlagtigt tror, at en traktor må køre over 40 km/t, selvom den reelt kun må køre 30-40 km/t. Det kan være en del af forklaringen på, hvordan traktorens lave fart overrasker.
Ikke desto mindre er det dit ansvar som traktorejer at sikre, at alle afmærkninger er i orden, ligesom spejle, lys og advarselstrekanter skal fungere og være rengjorte. Det bør som hovedregel indgå i din almindelige plan for rengøring og vedligehold af maskiner og redskaber. Sørg desuden for, at dine ansatte er bekendte med færdselsreglerne, når de kører på offentlig vej.
I forbindelse med gyllekørsel og pløjning, er det ligeledes dit ansvar, at vejen rengøres forsvarligt i tilfælde af, at der kommer jord eller gylle på vejbanen. Det kan nemlig i værste fald forårsage alvorlige ulykker pga. glat føre.
Det skal du gøre, hvis uheldet sker
Det er sjældent en nem situation at være involveret i en trafikulykke. Derfor er mange trafikanter heller ikke altid lige forberedte på, hvad de skal huske at gøre og i hvilken rækkefølge.
Derfor har vi fået forsikringsmægler Peter Skov Østergaard til at give sine råd til, hvordan du bør forholde dig:
- Tilkald hjælp og ring 112 såfremt du selv eller dine medtrafikanter er kommet til skade
- Begræns herefter ulykken så godt du kan uden at være til fare for den øvrige trafik. Aktivér dit havariblink og sæt advarselstrekant op, hvis du ikke straks kan fjerne din landbrugsmaskine
- Husk at få oplysninger på alle involverede parter i ulykken – dvs. navn, tlf. nummer, registreringsnummer, forsikringsselskab og evt. policenummer
- Husk at tage billeder af situationen som dokumentation til dit forsikringsselskab
Husk forsikringen når dit landbrug får nye maskiner og køretøjer
Lige så snart dine landbrugs- og arbejdsmaskiner færdes på de danske veje, er de omfattet af færdselsloven, hvilket kræver en lovpligtig ansvarsforsikring. Denne forsikring dækker skader på personer og materielle ting, mens din landbrugsmaskine bliver anvendt som et motorkøretøj.
Bruger du ligeledes maskinen som arbejdsredskab med risiko for person- og materielle skader, kan du tegne en tillægsforsikring til din erhvervsansvarsforsikring.
Vil du være sikker på, at du har en ansvarsforsikring, som dækker din landbrugsvirksomhed bedst muligt eller har du spørgsmål til andre landbrugsforsikringer?
Så kontakt forsikringsmægler Peter Skov Østergaard på tlf. 24254383.