Bæredygtige investeringer: Tre pensionsselskaber skiller sig positivt ud i ny analyse

Bæredygtighed er for mange virksomheder et fokusområde – det gælder også inden for den danske pensionsbranche. Derfor udsender vi for tredje år i træk, som de eneste i pensionsbranchen, en bæredygtighedsrapport, hvor vi analyserer, hvordan de enkelte pensionsselskaber i Danmark hver især håndterer og udvikler deres investeringsprofiler med fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed. I år omfatter analysen AP Pension, Danica Pension, PFA, PKA, Sampension, Topdanmark og Velliv.

I disse år ser vi en tendens til, at pensionskunder, der ønsker at investere deres pensionsopsparing i bæredygtige pensionsprodukter, får stadig flere og bedre muligheder for investere i bæredygtighed blandt branchens store pensionsselskaber. Det er en udvikling, som bl.a. kan bidrage til at fremme den grønne omstilling gennem investeringer i energieffektivt infrastruktur, byggeri og grønne aktier/obligationer.

Formålet med vores årlige bæredygtighedsrapporter er derfor at give den enkelte pensionskunde mulighed for, på et oplyst grundlag, at vælge det pensionsselskab med den mest bæredygtige pensionsløsning.

Tydelig forskel på pensionsselskabernes arbejde med bæredygtighed

Der er dog stor forskel på, hvordan og hvor ambitiøst de enkelte selskaber hver især arbejder med at udvikle deres investeringsprofil inden for ”Environment, Social and Governance” (også betegnet ESG-faktorer). Området er forholdsvist bredt og omfatter både bæredygtighed, forretningsetik, menneskerettigheder, korruption og mangfoldighed.

Når vi sammenligner selskabernes arbejde fra 2019 med i år, er det tydeligt at se en udvikling. En af de primære forskelle er, at selskaberne i år bruger flere ressourcer på arbejdet med ESG i deres investeringsbeslutninger, ligesom de også har forbedret deres ansvarlige ejerskab over for de virksomheder, de investerer i.

  • I 2019 var selskaberne i gennemsnit medlem af fire ESG-netværk mod syv i 2020. Tidligere blev netværkene brugt til at udveksle erfaringer, mens de i dag bruges som fora, som giver selskaberne mulighed for at gå sammen om at investere i større projekter, der kan fremme den bæredygtige dagsorden.
    • Her er det dog værd at bemærke, at selskabernes aktivitetsniveau i de fleste af netværkene kategoriseres som ”basic” og sjældent som ”advanced”, hvor aktiviteten i sidstnævnte er af mere betydelig karakter.
  • I 2019 brugte pensionsselskaberne 1-2 fuldtidsansatte i arbejdet med at fremme ESG-faktorer i deres investeringer, mens de fleste af selskaberne i 2020 bruger 3-5 fuldtidsansatte.
  • Pensionsselskaberne er generelt blevet bedre til, på deres hjemmesider, at synliggøre relevante ESG-oplysninger samt formidle, hvordan de anvender disse oplysninger i deres investeringspraksis.
  • Pensionsselskaberne har forbedret sig på området for ”Ansvarligt ejerskab”, idet de er mere proaktive over for de virksomheder, de investerer i. Denne forbedring skyldes bl.a., at der er ansat flere fuldtidsansatte til at påtage sig dette arbejde.

Danica, PKA og PFA skiller sig positivt ud

I vores rapport for 2020 kan vi konkludere, at særligt Danica, PKA og PFA skiller sig positivt ud i deres proaktive og målrettede arbejde for at fremme bæredygtighed og social ansvarlighed gennem deres investeringer.


Fælles for disse tre selskaber er, at de hver især har effektive strategier for, hvordan de proaktivt engagerer og påtager sig ejerskab for at fremme den bæredygtige udvikling. Det betyder f.eks., at selskaberne aktivt stiller krav til de virksomheder, de investerer i og tager initiativ til dialog med virksomhederne med henblik for at iværksætte bæredygtige og socialt ansvarlige forbedringer.

De tre selskaber har desuden formaliserede processer til at integrere ESG-faktorer ift. at beslutte, hvilke virksomheder, de vil investere i og hvorfor. Ligeledes har de afsat ressourcer til at kommunikere om deres metoder og målsætninger for at fremme deres bæredygtige investeringer.

På det grundlag har vi i vores bæredygtighedsrapport for 2020 tildelt disse tre pensionsselskaber en grøn placering, som også er den bedste.

Vores bæredygtighedsrapport anno 2020

I Söderberg & Partners mener vi, at analyse er et vigtigt fundament i al vores rådgivning. Derfor giver vi vores kunder eksklusiv adgang til at modtage vores samlede bæredygtighedsrapport 2020.

I rapporten fortæller vi mere detaljeret, hvordan vi rangerer de enkelte pensionsselskaber ud fra vores trafiklyssystem, og hvorfor vi har valgt at tildele dem netop denne score i år.

Derudover giver vi også et indblik i EU’s planer om at skabe en række ensartede retningslinjer for, hvordan pensionsselskaber og virksomheder i fremtiden skal informere om bæredygtige investeringer. Planer som har til formål at øge EU’s samlede økonomiske bæredygtighed samt støtte målsætningen om at reducere C02-udledningen med 40% frem mod 2030.

 

Er du interesseret i at modtage eller vide mere om vores bæredygtighedsrapport?

Så kontakt Lotte Anker Svendsen, business specialist på telefon +45 53 87 04 09 eller via mail på lotte.anker@soderbergpartners.dk.