Firmapension
En firmapension er en pensionsordning, som en virksomhed opretter for sine medarbejdere. Her vil arbejdsgiveren som regel indbetale en procentdel af medarbejderens løn hver måned til deres pensionsordning. Firmapensionen kaldes også en arbejdsmarkedspension, da pensionen er tilknyttet dit arbejde, hvorigennem du også indbetaler til pensionsopsparingen.
Hvad er en firmapension?
En firmapensionsordning er en aftale mellem en virksomhed og et pensionsselskab, der gør, at virksomheden kan tilbyde sine medarbejdere en pensionsordning med bedre vilkår, dækninger og omkostninger, end medarbejderen selv ville kunne opnå ved en privat pensionsopsparing.
Men det er ikke kun ved pensioneringen, at medarbejderen kan få glæde af firmapensionen.
Typisk består en firmapensionsordning af en pensionsopsparing og flere forskellige forsikringer som for eksempel en sundhedsforsikring og forsikringer, der sikrer medarbejderen og dennes nærmeste i tilfælde af ulykke, sygdom og død. Det kan for eksempel være tab af erhvervsevne, kritisk sygdom og børnerente, der udbetales til efterladtes børn, indtil de når en valgt alder.
Når medarbejderen får tilbudt en pensionsordning via sin arbejdsplads, vil medarbejderen som regel skulle tage stilling til, hvordan pensionsmidlerne skal investeres, og om pensionsopsparingen skal udbetales over en årrække eller som en livsvarig udbetaling.
Typer af pensionsopsparinger
De fire mest kendte typer af pensionsopsparinger er ratepension, livrente, aldersopsparing og kapitalpension.
Mange danskere kender ikke forskellen på de forskellige opsparingstyper, hvilket kan give nogle ubehagelige overraskelser, den dag man går på pension. Har man ikke fået truffet de rigtige beslutninger omkring sin pensionsopsparing, kan de planer og drømme, man har haft omkring pensionisttilværelsen, ende med at blive væsentlig anderledes end forventet.
Så det er investeringen værd at bruge tid på at sætte sig ind i de muligheder og fordele samt eventuelle overvejelser, der er ved de enkelte typer af pensionsopsparinger.
Vi har gjort det nemt og beskrevet de fire mest gængse pensionsopsparinger herunder.
Har I spørgsmål til erhvervsforsikringer eller lyst til en snak om jeres virksomheds forsikringsløsning, så tag kontakt til os her.
Pensionsopsparingstyper
Hvordan adskiller de forskellige typer af pensionsopsparinger sig fra hinanden? Find ud af det her.
Vil I oprette en firmapensionsordning?
For virksomheder, der overvejer at oprette en firmapensionsordning til deres medarbejdere, kan det være en uoverskuelig opgave at gå i gang med.
Der er efterhånden mange pensionsselskaber, og de tilbyder hver især forskellige løsninger af vilkår, dækninger og omkostninger. For at finde det bedst mulige tilbud på markedet, må man altså enten alle pensionsselskaberne igennem eller have kendskab til selskaberne, så man ved, i hvilken retning man skal gå.
Her er det for mange virksomheder en stor hjælp at arbejde sammen med en pensionsmægler. Pensionsmægleren er uafhængig af pensionsselskaberne og tænker udelukkende på jeres ønsker og behov, så I får en firmapensionsordning, der er tilpasset netop jer.
Vi får ofte disse spørgsmål
Der er ingen regler eller krav om, hvor meget en virksomhed skal betale til en medarbejders firmapensionsopsparing, eller om virksomheden overhovedet skal tilbyde en firmapensionsordning til sine medarbejdere.
Nej, virksomheder er ikke forpligtede til at tilbyde sine medarbejdere en firmapensionsordning. Mange virksomheder ser dog flere fordele ved det, og det betragtes efterhånden som en selvfølge, at virksomheder af en vis størrelse har en pensionsordning.
Nej, en virksomhed er ikke forpligtet til at betale pensionsbidrag til sine ansatte. Mange virksomheder ser dog værdien i det og tilbyder en firmapensionsordning til medarbejderne.
Det er individuelt, hvor mange procent man bør overveje at sætte ind på en pensionsopsparing. Niveauet kan eksempelvis afhænge af ens overordnede økonomiske situation, planer og drømme for pensionisttilværelsen m.m.
Ja, du kan have indtægt fra et arbejde og samtidig få fuld folkepension.